SPOT'21

Menų spaustuvė kviečia mintimis nerti į vasarą ir kalendoriuose pasižymėti - liepos 8-11 dienas, kuriomis vyks tarptautinis gatvės teatro festivalis – SPOT!
Šiais metais gatvės teatro festivalio tema – judėjimas mieste.

PROGRAMA:

Judėjimas mieste | Žaidimas – diskusija 

SPOT festivalio organizatorių gimusi iniciatyva, pirmą kartą festivalio istorijoje kviesianti skirtingus žmones, menininkus, miesto erdvių planuotojus sudalyvauti žaidime bei diskusijoje, kurios metu bus plačiau nagrinėjama kaip mes judame mieste, ar judėjimas gali būti tvarus, ar jis patogus, kaip galime kūrybiškai žvelgti į miesto iššūkius, kaip jud Vilniujėsimee 2050 metais?

Diskusijos/žaidimo dalyviai: 

Anton Nikitin (Vilniaus miesto savivaldybė, Vyriausias inžinierius)

Donatas Baltrušaitis (urbanistas, architektas, UAB Baulando direktorius)

Vladas Suncovas (architektas, kūrėjas, SPOT instaliacijos "Rolling through Utopias" autorius) 

Kristina Maurusevičiūtė (režisierė, spektaklių viešose erdvėse kūrėja)

Jonas Damidavičius (JUDU, judumo transformacijos vadovas) 

Einius Žiūkas (Kablys + Skatepark direktorius) 

Diskusijos/žaidimo vedėjas: Justas Tertelis 

Procesas iliustruos: Pijus Čeikauskas

Liepos 8 d. 17:00-19:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Registracija: https://bit.ly/SPOTdiskusija


SPOT | Utopijos | Vladas Suncovas (LT)

Mini golfo aikštelės sukurtos pagal skirtingas istorines, utopinių miestų planavimo idėjas. Nuo Constant Nieuwenhuys "Naujojo Babilono" kuriame nerūpestingai žaidžiame gyvenimus antrajame aukšte, kol pirmajame robotai atlieka visus mūsų darbus, iki grupės Archizoom idėjos miestui "No-Stop", kuriame kas šimtą metrų visomis kryptimis būtų pastatyti atviri baseinai. Žiūrovai yra kviečiami žaidimo metu "pasivaikščioti" po šias, niekados taip ir nerealizuotas, radikalaus urbanizmo idėjas.

Liepos 8-11 d. 10:00-20:00

Interaktyvios instaliacijos vieta: Vilniaus gynybinės sienos bastėja (Bokšto g. 20)


SPOT Edukacijos pristatymas | Būkite plokšti (BE)

"Be Flat" kūrybinė komanda organizuoja praktines kūrybines dirbtuves - "Kaip kurti ir pasirodyti viešojoje erdvėje". Edukacijos metu dalyviai bus kviečiami ištrūkti iš jiems įprastos aplinkos ir iš naujo apibrėžti santykį su miesto apylinkėmis. Edukacijos pristatymo metu išvysime, kaip edukacijos dalyviams pavyko pritaikyti savo įgūdžius esamai situacijai ir sukurti ryšį su miesto aplinka, pasitelkiant parkūro judėjimo principus.

Liepos 8 d. 19:00-20:00

Susitikimo vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6) 


SPOT | URBAPHONIX | Dekoras Sonore (FR)

"Decor Sonore" (Prancūzija) kvies išeiti pasivaikščioti po Vilnių! "Urbaphonix" pasirodymas, kuriame "gatvės žokėjai", muzikantai be patefonų ar sintezatorių klausosi garsinės aplinkos ir kuria naudodamiesi tik tuo, kas yra aplinkui. Pasirodymą sudaro eismo spūsčių garsai, šildymo ortakių ir oro kondicionierių ūžimas, kūnai, pokalbiai ir net miesto išplanavimas, kuris tampa ir scena, ir neribotu šio momentinio teatro instrumentų šaltiniu.

Liepos 8 d. 20:00-21:00
Liepos 9 d. 21:00-22:00

Susitikimo vieta: Tibeto skveras, Užupis


SPOT edukacijos pristatymas | Benjamin Vanderwalle (BE)

Belgų choreografas – Benjamin Vanderwalle į kūrybinės dirbtuvės kvies lietuvių kūrėjus norinčius savo kūrybą ir praktiką pateikti viešose miesto erdvėse.

"Tai tarsi kvietimas menininkams palikti įprastas, saugias erdves, kaip "juodoji dežė", "baltas kubas" ir išvysti, tai kas nutinka, kai kūrinys patenka į erdvę, kurioje vyrauja kitos taisyklės ir galimybės. Kartu tai ir kelionė po sostinės kraštovaizdį, kurios metu įžengsime į kūrybinį procesą, kuris baigsis viešu pasirodymu",- savo edukacinę programą pristato Benjamin.

Liepos 9 d. 18:00-19:00

Susitikimo vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)


SPOT | SEKITE MANE | Būkite plokšti (BE)

Pasirodyme Ward Mortier ir Thomas Decaesstecker stoja į akistatą ir žaidžia su viešąja erdve. Šis duetas veda žiūrovus, bendrakeleivius ir "sekėjus" į akrobatinę ir teatrinę kelionę per miesto apylinkes, pakeliui susiduriant su įvairiomis kasdieninėmis situacijomis. Gatvės tampa scena, miesto fasadai – fonu, akmenimis grįstos gatvelės – šokių aikštele, o pravažiuojančių automobilių pypsėjimas sukuria tinkamą garsovaizdį. Kiekvienas pasirodymas tampa unikaliu.

Liepos 9 d. 19:00-20:0

Liepos 10 d. 13:00-14:00 ir 17:00-18:00

Susitikimo vieta: Geležinkelio g. 6 (vidinis pastato kiemas)


SPOT | ĖJIMAS LINIJA | Benjamin Vanderwalle (BE)

Begarsė žmonių grupė eina/juda/išsidėsto viešojoje erdvėje. Žmonės vadovaujasi aiškiais režisieriaus/choreografo, kuris pats dalyvauja pasirodymo instaliacijoje, nurodymais. Spektaklį sudaro keletas paveikių vaizdinių, kuriuos sukuria pasirodymo dalyviai. Pasirodymo metu yra tyrinėjami keli judėjimo pasirinkimai, atsižvelgiant į veiksmo vietą, grupės charakterį ir t.t. "Walking the Line" - nuolatinis kolektyvinio judėjimo ir išsidėstymo viešojoje erdvėje galimybių tyrinėjimas.

Liepos 10 d. 12:00-13:00 ir 14:00-15:00

Liepos 11 d. 12:00-13:00 ir 14:00-15:00

Susitikimo vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)


SPOT | TAUROMÀQUINA | Gyvūnų religija (CAT)

Žaidimas, kurio centre – kūno ir mašinos kova. Mechaninių ir žmogiškų jėgų šokis. Gyvuliškas dialogas, emocinis variklis. Du vyrai ir viena mašina. Geležies ir kūno kontrastas, roboto intelektas ir emocijos, silpnumo menas ir technika.

Liepos 10 d. 22:30 - 23:30

Pasirodymo vieta: Kalnų parkas 


SPOT | MISIJA RUZVELTAS | Tony Clifton cirkas (FR)

Festivalio lankytojai kviečiami į neeilinę patirtį, eksperimentą, kuriame jie turės galimybę tapti aktoriais, bandomaisiais triušiais ir, svarbiausia, vieninteliais ir laimingiausiais naudos gavėjais.

"Mission Roosevelt" susipina miesto išplanavimas ir jame vykstantis spektaklis neįgaliųjų vežimėliuose, kur dalyviai tampa savotišku šaudymo būriu linksmoje karo mašinoje, savo kitoniškumu patraukiantys visuomenės susidomėjimą.

Liepos 10 d. 14:00-16:00 ir 19:00-21:00
Liepos 11 d. 13:00-15:00 ir 17:00-19:00

Susitikimo vieta: bus atskleista tik užsiregistravusiems dalyviams


SPOT | ENVA | Amer i Africa (CAT)

250 kg šiaudų ir 125 kg žmonių masės – tai du atlikėjai, žaidžiantys su judesiu, pusiausvyra, humoru, erdvės kompozicija ir tyrinėjantys žmonių santykių ypatumus. "ENVÀ" (katalonų kalba) reiškia ploną sieną, pastatytą tam, kad atskirtų erdves. Žmonės dažnai pasistato vidines gynybines sienas, kurios apsaugo nuo rimto emocinio pavojaus kitiems. Gyvenime mes ieškome būdų, kaip išsivaduoti, tačiau viskas, ką mums reikia padaryti, tai nugriauti tą sieną.

Liepos 10 d. 18:00-19:00
Liepos 11 d. 15:00-16:00

Spektaklis vyks: VDA Kiemas (Maironio g. 3)


SPOT | MIESTO EILĖS | Teatro istorijos (LT)

Interaktyvus spektaklis vaikams vaikščiojant Vilniaus senamiesčio gatvėmis ir kiemais, klausant lietuvių poetų eilėraščių bei dviejų draugų Liudo ir Stepono draugystės istorijos bei naujai patiriant Vilnių. Spektaklį-kelionę sudaro 8 stotelės, kuriose dalyviai patiria bei išgirsta 8 eilėraščius, pamato 8 neįprastus objektus, kiekvienas jų sukuria mažą stebuklą, o akyliausieji pamato ir patiria dar daugiau.

Liepos 10 d. 12:00-13:00 ir 14:00-15:00
Liepos 11 d. 12:00-13:00 ir 14:00-15:00

Spektaklio kelionės pradžia: Vilniaus Mokytojų namai (Vilniaus g. 39)


Visi SPOT pasirodymai nemokamai.

Mes vaikštome pėsčiomis, keliaujame dviračiais, paspirtukais ar mašinomis, tad kyla klausimas - kaip mūsų mobilumas veikia patį miestą, o kaip miesto išplanavimas padeda ar apsunkina mūsų judėjimą, su kokiais iššūkiais tenka susidurti? SPOT festivalio metu sieksime atsakyti į šiuos klausimus per kūrybinę prizmę, skatinant tvaresnį judėjimą mieste.

Festivalis www.700vilnius.lt programos dalis
Festivalį globoja - Vilniaus miesto savivaldybė
Festivalio programą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Prancūzų institutas Lietuvoje, Ispanų kultūros fondas

Prie diskusijos žaidimo gamybos prisideda Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.