HELIUM'22

Menų spaustuvės organizuojamas tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM, Vilniuje šiais metais vyks rugsėjo 6-11 dienomis ir kvies į įvairialypius, skirtingų cirko disciplinų pasirodymus!

Šių metų festivalio tema gvildensime ryšius su savo kūnu, su mums artimiausiais žmonėmis ir galų gale su mus supančia aplinka ir objektais.


HELIUM PROGRAMA: 

7 MINUTĖS | K. Bujanauskas, L. Vervečka, I. Juškevičiūtė, L. Dirsė, T. Stonys, Ž. Dubnikovaitė (LT)

Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ laimėtojų darbo pristatymas.

Susitelkimas išblaško, o atsitiktinės gyvenimo aplinkybės nejučia sustato viską į vietas. Vis dėlto žengti žingsnį per slenkstį į nežinomybę pasirodo saugiau nei neperžengus jo išlikti ramiam ir neblaškomam. Vieno žmogaus kelias per save virsta tik ilgo proceso dalimi - koks šis procesas bei koks šios kelionės tikslas nežino net pats artistas.

Trys skirtingos asmenybės. Trys skirtingos meno sritys. Trys skirtingos nuotaikos. Ir viso labo septynios minutės.

Rugsėjo 6 d. 20:00

Vieta: vidinis Menų spaustuvės kiemas (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 50 min. 

Įėjimas nemokamas! 


UP TO THIS POINT | Taigi cirkas (LT/LV)

„Up to this Point“ tyrinėja sąryšio taškus tarp trijų cirko menininkų praktikos: visi jų randa savo meninės raiškos priemones sudėtingomis sąlygomis. Kaip jų kūnai keičiasi, ir kaip tai paveikia jų psichologinę būseną? Kaip jų mintys pasiekia jų kūnus?

Šiuolaikinio cirko trupė Taigi cirkas suformuota Vilniuje 2016 metais. Jų pavadinimo esmė – kad cirkas tai kažkas, ko nereikia paaiškinti. Pagrindinis grupės tikslas – atvirai pasakoti istorijas, kylančias iš asmeninių ir kolektyvinių patirčių, cirko disciplinas pasitelkus kaip terpę dalintis ir susijungti.

„Kabu įsipainiojęs, įrėmintas, apribotas.
Aš ridenausi ir manimi ridenosi,
buvau išsuktas, įsisukęs ir persuktas,
sužalotas ir pagijęs, sužlugdytas, atgimęs,
pamiršęs kvėpuoti, pametęs širdį
– GYVAS.“

Rugsėjo 7 d. 19:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 40 min.

Bilietai: https://bit.ly/HELIUM_2022_Bilietai


MAN STRIKES BACK |  Post uit Hessdalen (BE)

Tai muzikinis žmonių ir robotų šiuolaikinio cirko spektaklis, skirtas žmonėms ir robotams nuo 6 metų. Penki mediniai trikampiai, žonglierius ir būgnininkas. Stijn Grupping žongliruoja mėtydamas atšokančius guminius kamuoliukus nuo vieno objekto iki kito, o muzikantas Frederik Meulyzer būgnais kuria ritmą, kartu jie sudaro muzikines harmonijas ir įdomų linijų tinklą, kurį sukuria atšokančių kamuoliukų judėjimas. Šiame pasirodyme viskas priklauso nuo žonglieriaus tikslumo ir jėgos, nuo būgnininko greičio ir reakcijos. Iki kol įsimaišo mediniai trikampiai ir užima naujas pozicijas. Koncertas virsta įspūdinga choreografija, suvienijančia objektus, žonglierių ir muzikantą. Trikampiai atgyja, atskleisdami savo tikrąsias asmenybes. Tačiau kuo gyvesni trikampiai, tuo žonglieriui sunkiau išlaikyti kamuoliukus ore.

Rugsėjo 8 d. 19:00 / rugsėjo 9 d. 19:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 45 min. 

Amžius: 6+

Bilietai: https://bit.ly/HELIUM_2022_Bilietai


VILNIUS 700: BITBYBIT | MOVEDBYMATTER & Collectif Malunés (BE)

BITBYBIT sujungia klasikinę cirko techniką („Plieniniai žandikauliai“ – angl. The Iron Jaw) su įtaigiu pasakojimu apie du neišskiriamus brolius – Saimoną ir Vincentą Bruyninckx iš trupės „Collectif Malunés“. Jie įsitraukia į pavojingą traukos ir atstūmimo žaidimą, besivystantį jų fizinių galimybių ribose ir tik kelių centimetrų atstumu nuo publikos. Jų dvikova, tuo pačiu metu jautri ir įspūdinga, puikiai dera su žavingu Dijf Sanders garso takeliu. Garsi cirko trupė „Collectif Malunés“ su velnišku malonumu nugriauna tarp įvairių disciplinų tvyrojusias sienas.

Šiame šiuolaikinio cirko spektaklyje broliai Bruyninckx‘ai pasakoja ypatingą istoriją apie broliškus ryšius. Broliai įkūnija brolystės, rizikos prisiėmimo, meilės, kovos, nuopuolio ir solidarumo istoriją vien nuolatinėmis fizinėmis pastangomis, be žodžių. Tai tarsi viso gyvenimo dalijimosi meile ir kančia kulminacija.

Rugsėjo 9 d. 18:00 / rugsėjo 10 d. 18:00 / rugsėjo 11 d. 16:00

Vieta: Bernardinų sodas

Trukmė: 75 min.

Amžius: 6+

Bilietai: https://bit.ly/HELIUM_2022_Bilietai


VILNIUS 700: CARRYING MY FATHER | There There Company (BE)

CARRYING MY FATHER – tai fizinis kartų susitikimas. Keturi cirko artistai dalijasi scena su savo tėvais akrobatiniame spektaklyje, pasakojančiame apie tai, ką reiškia nešti ir būti nešamu. Apie laikymąsi ir paleidimą. Apie jėgą ir konkurenciją. Aštuoni kūnai scenoje nėra vienodai stiprūs, tačiau yra vienodai galingi savo individualumu ir bendravimu. Kartu jie susiduria su senatvės iššūkiais. Kartu jie kuria ryšį tarp tėvo ir sūnaus.

Kai susitinka kartos, gimsta nuostabūs dalykai, šiame akrobatiniame spektaklyje keturi šiuolaikinio cirko artistai scena dalijasi su savo tėčiais. Kas neša, o kas yra nešamas? Kas laikosi, o kas paleidžia? Tai trapus spektaklis apie jėgą ir žaismingą konkurenciją, pasirodyme dalyvaujantys aštuoni vyrai skirtingai stiprūs, bet galingi savo unikalumu – susitinka, išbando vienas kitą ir galų gale pakelia vienas kitą.

Pasirodymas yra Vilnius 700 programos dalis.

Rugsėjo 9 d. 20:00 / rugsėjo 10 d. 16:00

Vieta: Kablys+Kultūra (Aguonų g. 21)

Trukmė: 55 min.

Amžius: 10+

Bilietai: https://bit.ly/HELIUM_2022_Bilietai


HELIUM PARTY + PIRMOJI BANGA filmo seansas

Šiais metais festivalis HELIUM kviečia ne tik su muzika ir pašnekesiais susitikti su visais festivalio dalyviais bei lankytojais, tačiau bendradarbiaudami kartu su ankstyvojo kino festivaliu „Pirmoji banga“ kviečia ir į jų paruoštą specialųjį filmo seansą, kuriame cirko tematikos trumpų filmų selekcija iš įvairių šalių ir skirtingų laikotarpių (nuo 1898 iki 1926). Filmai pristatys cirką kine per įvairius rakursus – nuo prancūziškų klounų performatyvių komedijų iki chaotiškų amerikietiškų animacinių filmų. Tad užsukti verta ne tik pabendrauti, bet ir susipažinti su nepažinta kino istorija!

Data: Rugsėjo 9 d. 20:30

Vieta: Shinzo & Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Įėjimas nemokamas! 


BREAST IN PEACE | Mighty Performing Arts Collective (SE) 

„Mighty Performing Arts Collective“ – vykdoma veikla yra paremta feministiniu požiūriu. Kurdamos Švedijos šiuolaikinio cirko atlikėjos kaip pagrindinį darbo ir scenos meno metodą pasitelkia klounadą, kuri apima ir kitas kūrybines formas – cirką, teatrą, šokį bei performatyvųjį meną. Šių kūrėjų tikslas – stiprinti ir vystyti suvokimą apie klounadą ir moteris scenos mene.

BREAST IN PEACE – kas parodys spenelius paplūdimyje? Socialiniuose tinkluose? Arba scenos prožektorių šviesoje? Krūtys yra per didelės, per mažos, per daug nukarusios, per daug seksualios, per sunkios, per plokščios, per daug raumeningos. Ar jūs čia žindote?! Krūtys yra paslėptos, išnykusios ir apraudamos. Krūtys yra tikra aukso kasykla keturioms klounėms su pankišku požiūriu į šiuolaikinį cirką!

Trupė žaidžia su krūtų sąvoka, siekdama nustebinti, pašalinti gėdą, sužadinti juoką ir išplėsti požiūrį apie krūtis tiek viešoje, tiek asmeninėje, intymioje erdvėje. Pasitelkdamos klounadą, šokį ir šiuolaikinį cirką, merginos scenoje kuria humoro ir pažeidžiamumo, susižavėjimo ir pasipriešinimo, išdaigų ir apmąstymų kupiną erdvę. Pasirodymo partneriai:  Konstnärsnämnden The Swedish Arts Grants Committee. 

Data: Rugsėjo 10 d. 20:00 / rugsėjo 11 d. 13:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 75 min. 

Amžius: 18+

Bilietai: https://bit.ly/HELIUM_2022_Bilietai


Dirbtuvės | Edvinas Brasas (LT) 

Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM'22 kviečia visus cirko, šokio ir kitų scenos menų atlikėjus į edukacinį užsiėmimą su kineziterapeutu Edvinu Brasu, kurio metu sužinosite, kaip profesionaliam scenos artistui susijungti su savo kūnu ir išlaikyti geriausią kūno formą.

Data: Rugsėjo 6 ir 7 d. nuo 15:00 iki 17:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 2 val.

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_workshop 


Workshop | From dreams to reality (UK/SE) 

Menų spaustuvė kviečia visus, kurie domisi cirku, susitikti ir kartu svajoti apie šios meno srities ateitį. Nesvarbu, ar esate cirko menininkas, prodiuseris, mokytojas, kritikas, dirbantis vyriausybiniame lygmenyje ar bet kokiose kitose pareigose, labai kviečiame prisijungti! 

Data: Rugsėjo 8 ir 9 d. nuo 09:30 iki 17:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_Fromdreamstoreality


Cirko dirbtuvės | Rygos cirko mokykla (LV) 

HELIUM kviečia į cirko dirbtuvės! Dirbtuvėse cirko disciplinos bus naudojamos kaip priemonė ugdyti vaikų kūrybiškumą ir lavinti vaizduotę, pasakojant istorijas „Cirko kalba“. 

Data: Rugsėjo 10 ir 11 d. nuo 12:00 iki 14:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 2 val.

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_Cirko_dirbtuvės


Akrobatikos dirbtuvės | Cirko Sapiens (LT) 

Kai kalbame apie akrobatiką, įsivaizduojame stovėjimą ant rankų, beprotiškus apsivertimus ir milžiniškas žmonių piramides, kurių, rodos, neįmanoma atlikti. Tačiau daugelio šių įgūdžių išmokti nėra taip sunku – tereikia žinoti, nuo ko pradėti. Supratimas, kaip tinkamai atsistoti, minkštai kristi arba paskirstyti ir perkelti kūno svorį – puiki pradžia. Tai padeda atsikratyti baimių ir motyvuoja tobulėti ateityje. 

Data: Rugsėjo 10 ir 11 d. nuo 14:00 iki 16:00

Vieta: Menų spaustuvė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 2 val.

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_Akrobatikos_dirbtuvės


Edukacija | Jaunasis kritikas

Tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM kviečia prisijungti 9-12 klasių moksleivius į edukacinę programą „Jaunasis kritikas“. Programos metu, atrinkti moksleiviai turės galimybę pamatyti festivalio pasirodymus bei kartu su programos koordinatoriumi, režisieriumi Gildu Aleksa, pasinerti į pasirodymų nagrinėjimą, jų analizavimą, susitikimus su festivalio pasirodymų kūrėjais bei dalyvavimą diskusijose.

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_JaunasisKritikas


Edukacija | Scenos konTEKSTAI

 Menų spaustuvės programa „SCENOS konTEKSTAI“, skirta iš arčiau susipažinti su šiuolaikinių scenos menų festivalių virtuve bei skatinti rašyti apie įvairius scenos menus ir jiems įtaką darančius konTEKSTUS, kurie dažnai lieka nepastebimi. Tai galimybė apsilankyti visuose trijuose Menų spaustuvės organizuojamuose festivaliuose (KITOKS / SPOT / HELIUM), susipažinti su užsienio kūrėjais ir mokytis iš tų, kurie sukasi scenos menų lauke jau ne vienerius metus.   Programos „SCENOS konTEKSTAI“ koordinatorė – teatrologė, kultūros žurnalistė Ugnė Kačkauskaitė.

Registracija: https://bit.ly/HELIUM_ScenosKonTEKSTAI 


Festivalio metu vyks ir šiuolaikinio cirko asociacijos projektas "Profesionalų dienos", kurio metu su šiuolaikiniu cirku bei šiuolaikiniais scenos menai supažindinami regionuose dirbantys kultūros profesionalai. Šio projekto grafikas: 

Rugsėjo 8 d. (ketvirtadienis) 17:30 val. Susitikimas, projekto partnerių prisistatymas (Menų spaustuvė, Šiuolaikinio cirko asociacija). Vieta - Menų spaustuvė;

19 val. Spektaklis "Man strikes back" (kompanija "Post uit Hessdalen"). Vieta - Menų spaustuvė, Juodoji salė;

20 val. Pasibuvimas Menų spaustuvės kavinėje "Shinzo" (kas norės). 

Rugsėjo 9 d. (penktadienis) 11:00 Lietuvos ir Baltijos šalių cirko kontekstas - pristatymas. Vieta - Menų spaustuvės Infoteka;

13:00 Tinklaveiklos pietūs. Vieta - Menų spaustuvės kavinė "Shinzo";

14:30 Praktinis seminaras apie gastrolių organizavimą. Vieta - Menų spaustuvės Infoteka;

18 val. Spektaklis "BIT BY BIT " (kompanija "MOVEDBYMATTER & Collectif Malunés"). Vieta - palapinė Bernardinų parke (šalia Menų spaustuvės). 

20 val. Spektaklis "Carrying my father" (kompanija "There There Company"). Vieta - Kultūros baras "Kablys".