KITOKS'22

Sausio 10-15 dienomis, vienuoliktąjį kartą įvyks, Menų spaustuvės organizuojamas, tarptautinis vaikų ir jaunimo festivalis – KITOKS’22. Šiais metais festivalis savo išsiilgtus žiūrovus pasitinka su šūkiu – „Atsiveriantys pasauliai“. Tai pirmasis ir didžiausias Lietuvoje festivalis, pristatantis netradicinius scenos menus 0-18 metų žiūrovams, kurių šiemet festivalio programoje laukia pasirodymai iš Šveicarijos, Švedijos, Belgijos, Prancūzijos bei Lietuvos!


KITOKS'22 PROGRAMA:


 KITOKS | Muzikinio judesio spektaklio JAUPO10 kūrybinių dirbtuvių pristatymas 

Vasaros rezidencijos Menų spaustuvėje metu, keturi kūrėjai Andra Kavaliauskaitė, Raimondas Klezys, Matas Saladžius ir Ieva Jackevičiūtė, drauge su mokiniais tyrinėjo jų aplinkoj pasitaikančias tabu temas, bei šios auditorijos poreikio menui specifiką, čia gimė idėja spektakliui, kuris kalbėtų apie draudimus bei drąsą daryti savo pasirinkimus.

Temai atskleisti pasirinkta judesio teatro, istorijų pasakojimo bei dainavimo raiška. Kūrėjai atsisako atsiribojimo, ketvirtos sienos ir ieško galimybių užmegzti gyvą kontaktą bei interaktyvų ryšį su jaunaisiais žiūrovais. Dalyviai kviečiami susėsti į vieną bendrą ratą ir taip tapti ne tik pasyviais stebėtojais bet ir aktyviais veiksmo kūrėjais.

Sausio 10 d. 12 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 30 min. + diskusija

Rekomenduojamas amžius: nuo 12 iki 16 metų

Nemokama, reikalinga registracija: https://bit.ly/JAUPO10_registracija 


KITOKS | HOCUS POCUS | Philippe Saire Company (CH) 

DĖMESIO! Šis pasirodymas atšauktas, dėl vieno iš atlikėjų teigiamo Covid-19 atsakymo. Siūlome Jūsų bilietus iškeisti į kitus festivalio pasirodymus (susisiekti komunikacija@menuspaustuve.lt). 

Atšaukti sausio 10 d., 10 val. ir 18 val. pasirodymai. Bilietus galima grąžinti kasose kuriose buvo pirkti iki 2022 m. sausio 24 d. Internetu pirktus bilietus galima grąžinti savo paskyroje www.tiketa.lt, jei kiltų neaiškumų galite rašyti info@tiketa.lt.

 

Sausio 10 d. 10 val. ir 18 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val. 

Rekomenduojamas amžius: nuo 7 iki 11 metų 



KITOKS | PASAULIO SUTVĖRIMAS PAGAL VAIKUS | Dansema (LT) 

„Pasaulio sutvėrimas pagal vaikus“ – tai šokio teatro „Dansema“ meno vadovės ir choreografės, socialinių mokslų daktarės Birutės Banevičiūtės sukurtos metodikos pagrindu įgyvendinamas šokio kūrybinis-edukacinis projektas, kurio esmė – „Dansemos“ šokėjų ir vaikų, bendra kūrybinė veikla. Jos metu profesionalūs šokėjai kartu su vaikais, neturinčiais išankstinės šokio patirties, kūrybinių šokio laboratorijų metu improvizuoja ir judesiu perteikia savitą pasaulio sukūrimo istoriją: nuo didžiojo sprogimo ir žvaigždžių kosmose, Saulės ir Žemės, nakties ir dienos iki debesų danguje ir lietaus, žuvų jūroje ir paukščių, gyvūnų ir žmonių. Tai puiki galimybė vaikams kartu su profesionaliais šokėjais bendradarbiauti, kurti ir šokti scenoje, parodyti kūrybinio proceso rezultatą viešai.

Sausio 11 d. 12 val.

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 30 min. 

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvauja vaikai su autizmo spektro sutrikimu bei vaikai su Dauno sindromu

Žiūrovai kviečiami į kūrybinių dirbtuvių pristatymą! Žiūrovų amžius nėra ribojamas

Pristatymas nemokamas, reikalinga registracija: https://bit.ly/Registracija_Dansema


KITOKS | DAZZLEMAZE | Dalija Acin Thelander (SE)

Choreografinė instaliacija, skirta jauniausiems žiūrovams, kurioje tyrinėjamos ne objektų pasaulio, o įvykių pasaulio galimybės – tai kažkas dinamiško ir gana nenuspėjamo. Jos metu patiriami įvairūs jutiminiai išgyvenimai, žiūrovai yra skatinami būti smalsiais, tyrinėti, apmąstyti ir atsipalaiduoti. Įvairi patirtis yra suteikiama skirtingiems nuovokumo lygiams, nesmerkiant tinkamo arba netinkamo elgesio. Žiūrovai yra kviečiami mėgautis spektakliu laisvai, kaip jiems yra patogiausia. Į kelias valandas trunkantį pasirodymą jie gali ateiti, kai tik bus pasiruošę, išeiti ir vėl sugrįžti pasirodymo metu, atsižvelgiant į savo poreikius. Žiūrovai yra kviečiami išsirinkti ir apsivilkti kostiumus, kurie yra padėti prie įėjimo ir yra atitinkamai parinkti, kad atitiktų atlikėjų kostiumus. Tokiu būdu yra sustiprinamas bendrumo jausmas.

Sausio 12 d. nuo 12 iki 15 val.

Sausio 13 d. nuo 10 iki 13 val.

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 3 val. (pasirodyme/ instaliacijoje galima būti kiek norisi)

Pritaikyta ir vaikams su Dauno sindromu

Vaikų amžius:

Nuo 3 iki 18 mėn. – visiems neurotipiniams vaikams

Nuo 0 iki 24 mėn. – vaikams su Dauno sindromu

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Dazzlemaze


KITOKS | ME TWO / SAVOJ KRŪVOJ | Low Air (LT) 

Šokio teatro „Low Air“ projektas „Me two“ gimė iš „Low Air“ mokyklos mokinių noro sukurti spektaklį ir kalbėti apie savo pasaulį – ne suaugusiojo, o jų kalba. Procese tarp paauglių ir menininkų išryškėjo intymios ir dažnu atveju „nepatogios” istorijos, skirtingi požiūriai į jas, keliantys klausimus, o kur yra ribos tarp dviejų kartų pasaulių, kodėl jautrūs pasakojimai dažnai lieka nutylėti ar neišgirsti. Ir kodėl, dažnu atveju pradėjus pasakoti istoriją ir išgirdus tylų „man irgi taip buvo“, mes retai norime vienas kitą palaikyti. 

Sausio 12 d. 10 val. ir 18 val. 

Vieta: Sodas 2123 (Vitebsko g. 23)

Trukmė: 1 val.

Rekomenduojamas amžius: nuo 14 iki 18 metų

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Savoj_Krūvoj 


KITOKS | KISSMAS (LT)

Spektaklis apie paauglystę, kaip vieną svarbiausių kismų žmogaus gyvenime. Kai kiekviena diena gali tapti iššūkiu apibrėžti save. Arba išlikti. Susitikime trumpiausioje stovykloj jūsų gyvenime. Mes žaidžiame, todėl tapsime Roku (16), Monika (15), Kotryna (15) ir Laura (14). Nuo miško iki kosmoso.
Ką reiškia netekti draugo tuo metu, kai nieko svarbiau už draugystę nėra? Ką reiškia stebėti, kaip viskas tavyje ir aplink tave keičiasi, bet nieko negalėti dėl to padaryti? Spektaklyje vartojami necenzūriniai žodžiai (N-14).

Sausio 13 d. 10 val. ir 18 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val. 45 min. 

Rekomenduojamas amžius: nuo 14 iki 18 metų

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Kissmas


KITOKS | PROMISE ME | Kabinet K (BE)

„Promise me“ – tai „šokantis“ pasirodymas. „Kabinet K“ pasirinko sukurti spektaklį su jų įprastais įtariamaisiais – vaikais, kurie pavertė fizinę kalbą sava. Tai negailestingas, fizinis ir ugningas pasirodymas.

Laikais, kai dauguma nori apsidrausti nuo visko, šis pasirodymas bus laukinių, nutrūktgalvių ir drąsuolių šventė. „Promise me“ kelia klausimus mūsų baimėms, matuoja, ką galime prarasti išdrįsę. Kad ir kokie sumušti paliktume mūšį, verta padaryti tai, ko niekada nedarėme, nes neišdrįsome. Tai drąsa, smalsumas ir veržlumas.

Kaip sakė Pepė Ilgakojinė: „Aš šito niekad nebandžiau, todėl man tikrai pavyks“. Neapdairumas – tai gyvybingumo požymis, tarsi gyvenimas nesustojančiame viesule. Abejingumo nugalėjimas. Užtikrintumo revizija. Daugkartinis susidūrimas su savimi. Sprogstamosios gyvenimo energijos priėmimas. Bet tai dar ne viskas.

Šiame kūrinyje snūduriuoja pykčio, aikštingumo ir pasipriešinimo sąvokos. Lyg pykčio pliūpsnis po ilgai trukusio bejėgiško pasyvumo. Tarsi poreikis žygdarbiams, kad ir kokios būtų to pasekmės. Lyg maištas prieš tai, kas tau trukdo gyventi. Tarsi mestum akmenį į mirtį. Tarsi parodytum pabaisai liežuvį. Parodytum velniui vidurinįjį pirštą. „Promise me“ – tai pažadas paleisti kontrolę ir rizikuoti.

Sausio 14 d. 10 val. ir 18 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 1 val. 

Rekomenduojamas amžius: nuo 12 iki 18 metų

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Promise_Me


KITOKS | Désordre & Dérangement | Compagnie d'opéra théâtre (FR) 

Arijos atsiranda tarp stalčių. Piltuvėliai renka savo numerius. Din dilin! Kaip galima tvarkytis, kai visi šitaip trukdo?! Pianistas ir garsų meistras bei šiek tiek pakvaišusi operos dainininkė leidžiasi į beprotybės kupiną klasikinės elektroninės muzikos sūkurį, sekant žymiojo Mocarto pėdomis. Maža stebuklinga fleita, laukinis turkų maršas ir viskas vėl turėtų būti gerai, (o tvarka turėtų sugrįžti)... arba ne! Din dilin!

Sausio 15 d. 10 val., 12 val. ir 15 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Juodoji salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 35 min.

Rekomenduojamas amžius: nuo 3 iki 8 metų

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Desordre


KITOKS | PADARĖLIAI | Pojūčių teatras (LT)

Pojūčių teatro sensorinis spektaklis “Padarėliai” yra sukurtas specialiai ypatingų sensorinių poreikių turintiems vaikams bei jų šeimoms arba šeimoms su 4 – 9 m. neurotipiniais vaikais. Istorija apie pievos gyvenimą ir jos gyventojus – vikšrelius, bites, gėles – yra pasakojama per sensorines priemones, kurios yra sukurtos eksperimentuojant su skirtingo jautrumo vaikais, ieškant, kas jiems malonu, įdomu, ramina ir džiugina. Kiekviena šeima gauna po priemonių rinkinį. Dėžėje slepiasi privatus kokonas, juokingas vikšras, skambantys drugelio kiaušinėliai, vėją gaudantys sparnai ir kitos priemonės, kurios pamažu įsipina į pasakojimą. Vaikai gali priemones naudoti tuo metu, kada jos pasirodo istorijoje, arba tiesiog žaisti su tuo, kas jiems labiausiai patinka. Istoriją lydi specialiai sukurta muzika, kuri ramiai plukdo vaizduotę į spalvingus kraštovaizdžius. Spektaklio kūrėjos remiasi DIR Floortime darbo su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais metodika bei savo eksperimentų patirtimi.

Sausio 15 d. 14 val. ir 18 val. 

Vieta: Menų spaustuvė, Kišeninė salė (Šiltadaržio g. 6)

Trukmė: 50 min. 

Rekomenduojamas amžius: nuo 4 iki 9 metų

Skirta vaikams su ypatingais sensoriniais poreikiais. 

Bilietai: https://bit.ly/Kitoks_Padarėliai 


KITOKS | Edukacija | Jaunasis kritikas 

Kaip ir kasmet festivalis kviečia prisijungti 9-12 klasių moksleivius į edukacinę programą - "Jaunasis kritikas". Programos metu, atrinkti moksleiviai, turės galimybę pamatyti visus festivalio pasirodymus bei kartu su šios programos koordinatoriumi - Tomu Dapšausku pasiners į pasirodymų nagrinėjimą, juos analizuos, susitiks su festivalio pasirodymų kūrėjais, dalyvaus diskusijose. Nori pažinti šiuolaikinius scenos menus ir prisijungti prie "Jaunojo kritiko" programos? Pildyk, anketą! Anketa čia: https://bit.ly/Registracija_JaunasisKritikas 


KITOKS | Edukacija | Scenos konTEKSTAI 

Nauja Menų spaustuvės programa - "SCENOS konTEKSTAI", skirta iš arčiau susipažinti su šiuolaikinių scenos menų festivalių virtuve bei skatinti rašyti apie įvairius scenos menus bei juos įtakojančius konTEKSTUS, kurie dažnai lieka nepastebimi. Tai galimybė apsilankyti visuose trijuose Menų spaustuvės organizuojamuose festivaliuose (KITOKS / SPOT / HELIUM), susipažinti su užsienio kūrėjais ir mokytis iš tų, kurie sukasi scenos menų lauke jau ne vienerius metus.
"SCENOS konTEKSTAI" tikslas – didinti apie šiuolaikinius scenos menų festivalius rašančių profesionalų skaičių, skatinti jų domėjimąsi netradiciniais žanrais bei galimybė:
- Tapti apie 3 Menų spaustuvės rengiamus festivalius rašančiais kritikais bei publikuoti tekstus (menuspaustuve.lt ir kt. platformose);
- Geriau pažinti nišinius festivaliuose pristatomus scenos menus, tokius kaip šiuolaikinis cirkas, šiuolaikinis gatvės teatras, šiuolaikinis teatras vaikams;
- Stebėti ir kartu su festivaliuose dalyvaujančių trupių kūrybinėmis grupėmis aptarti festivalių metu matytus spektaklius, surengtas edukacijas ir kitas veiklas;
- Susitikti su festivalių organizatoriais Lietuvoje bei geriau pažinti festivalių rengimo ypatumus;
- Dalyvauti profesionalų, rašančių apie scenos menus kitose šalyse (šiuolaikinis cirkas, šiuolaikinis gatvės teatras), seminaruose, skirtuose programos "SCENOS konTEKSTAI" dalyviams.
Programos "SCENOS konTEKSTAI" koordinatorė - teatrologė, kultūros žurnalistė - Ugnė Kačkauskaitė.
Jei mėgsti rašyti ir nori iš arčiau susipažinti su šiuolaikiniais scenos menais, laukiame tavo anketos! Anketa čia: https://bit.ly/Registracija_SCENOSkonTEKSTAI


Festivalio bilietai reikalingi vaikams ir juos lydintiems asmenims. 

Visiems, nuo 12 metų ir 2 mėnesių, renginiuose reikalingas galimybių pasas. 

Daugiau informacijos apie galimybių pasą:  SAM informuoja apie Galimybių paso pakeitimus nuo gruodžio 28 d. | Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija (lrv.lt)


Festivalio programą remia: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Prancūzų institutas Lietuvoje.