Senjorų sukuruota filmų programa „Dūzgiantis avilys“ – itin didelio susidomėjimo regionuose sulaukusi iniciatyva

Visą kovą regionų kultūros centrai kvietė senjorus susipažinti su lietuviškų trumpametražių filmų programa „Dūzgiantis avilys“, kurią specialiai savo bendraamžiams parengė senjorai. Lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ iniciatyva buvo siekiama supažindinti vyresnio amžiaus kino mylėtojus su lietuvišku trumpametražiu kinu, pristatant penkių trumpųjų filmų programą įvairiausiuose Lietuvos regionuose.

Trumpųjų filmų programa „Dūzgiantis avilys“ buvo sudaryta agentūros projekto „Kino kelionės“ metu. Lapkričio mėnesį septyni Kaune gyvenantys senjorai dalyvavo kino programos kuravimo dirbtuvėse ir atrinko, jų nuomone, senjorams aktualiausius lietuviškus trumpametražius filmus. Pasak šios programos sudarytojų, joje netrūksta realių išgyvenimų, pažįstamų patirčių, o per vaizduojamas istorijas aiškiai juntami kartų skirtumai.

Į programą „Dūzgiantis avilys pateko penki lietuviški trumpametražiai filmai: Jorės Janavičiūtės „Kaip būti žmogumi?“, Birutės Kapustinskaitės „Motinos“, Danieliaus Minkevičiaus „Šokis“, Petro Kuneikos „Sutrikimas“ ir Justo Ramanausko „Tėtušis“. Šiek tiek komiškos ir dramatiškos filmų istorijos atskleidžia požiūrį į gyvenimą ir žmogiškų ryšių įvairovę: santykius tarp tėvų ir vaikų, vyro ir moters, skirtingų kartų.

„Mano nuomone, mūsų sudarytos programos filmai yra su itin giliomis mintimis. Kartais liūdnai, kartais įroniškai neša žinutę apie mūsų gyvenime verdančias aistras, apie tai, kaip mūsų priimami sprendimai veikia mus supančius žmones,“ – dalijasi Kauno senjorė programos sudarytoja Aldona Mikalonienė.

Programa „Dūzgiantis avilys“ kovo mėnesį aplankė 25 Lietuvos miestus ir sulaukė daugiau nei 900 žiūrovų. Nemokamose filmų peržiūrose dalyvavę senjorai akcentavo bendraamžių susibūrimų bei galimybių pažinti lietuviško kiną svarbą.

Aktyvus kultūros centrų įsitraukimas organizuojant filmų peržiūras pabrėžia iniciatyvos aktualumą, prasmę ir padeda siekti didesnės senjorų įtraukties tiek vietinėse bendruomenėse, tiek kultūriniame gyvenime. Šiais metais prie iniciatyvos prisijungė Kauno menininkų namai ir kiti Kauno, Joniškio, Anykščių, Varėnos, Radviliškio, Utenos, Šilutės ir kitų miestų kultūros centrai.

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.