Senjorų sudaryta filmų programa „Dūzgiantis avilys“ visą kovą keliaus po Lietuvą

Kovo mėnesį įvairiausiuose Lietuvos miestuose senjorai kviečiami į specialius filmų programos „Dūzgiantis avilys“ seansus, kurių sudarytojai – patys senjorai. Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ siekia skatinti kultūrinės veiklos įvairovę bei profesionalaus kino prieinamumą senjorams ir inicijuoja nemokamus lietuviškų trumpųjų filmų programos seansus daugiau nei 20-yje Lietuvos kultūros įstaigų. Programa bus rodoma kovo 1–24 d.

Programa sudaryta rudenį vykusiose dirbtuvėse senjorams

Lietuvių kino kūrėjų filmus pristatanti programa buvo sudaryta praėjusį rudenį specialiose kūrybinėse dirbtuvėse pavadinimu „Kino kelionės“. Septyni aktyviai kultūra ir kinu besidomintys senjorai praleido tris dienas gilindamiesi į trumpametražio kino pasaulį: susipažino su trumpametražiu kinu, festivalių programų sudarymo principais ir procesais, peržiūrėjo beveik 20 lietuviškų trumpametražių filmų ir iš jų sudarė penkių filmų programą „Dūzgiantis avilys“. Kūrybinių dirbtuvių vadovė – Vilniaus trumpųjų filmų festivalio programos sudarytoja, kino kritikė Ieva Šukytė.

„Kino kelionės“ senjorai-programos sudarytojai: Aldona Mikalonienė, Danutė Sklenienė, Gintautas Saulėnas, Vida Juškienė, Rita Striukienė, Genovaitė Danilevičienė ir Genovaitė Žukauskienė.

„Man patiko bendraminčių ir bendraamžių draugijoje dalyvauti kino dirbtuvėse. Diskutuoti vertinant filmus, rasti nuomonių bendrumus ir skirtumus, koncentruoti mintis, įsijausti į filmo herojus, pajusti kiekvieno epizodo svarbą ir suprasti kūrėjo viziją. Nustebino, kiek daug netikėtų ir originalių istorijų galima sutalpinti į trumpametražį kiną,“ – dalijasi dirbtuvių dalyvė ir programos sudarytoja Danutė.


Nemokami seansai senjorams visoje Lietuvoje

Kovo 1–24 d. programa „Dūzgiantis avilys“ vyresnio amžiaus žiūrovams atskleis santykių kaleidoskopą ir pakvies leistis į penkias intriguojančias, pralinksminančias ir tuo pačiu sentimentalias filmų veikėjų istorijas.

„Žmonių gyvenimai – tarsi dūzgiančių bičių avilys. Šiek tiek komiškos ir dramatiškos filmų istorijos atskleidžia požiūrį į gyvenimą ir žmogiškų ryšių įvairovę: santykius tarp tėvų ir vaikų, vyro ir moters, skirtingų kartų. Filmų veikėjai bando rasti savo vietą santykiuose, visuomenėje, yra nuolatiniame savęs ir kito pažinimo procese,“ – programą pristato jos sudarytojai senjorai.

Programoje „Dūzgiantis avilys“ pristatomi 5 lietuvių kūrėjų trumpametražiai filmai: „Kaip būti žmogumi“ (rež. J. Janavičiūtė), „Motinos“ (rež. B. Kapustinskaitė), „Šokis“ (rež. D. Minkevičius), „Sutrikimas“ (rež. P. Kuneika), „Tėtušis“ (rež. J. Ramanauskas).

Prie iniciatyvos prisijungė 25 Lietuvos kultūros įstaigos, senjorams surengsiančios nemokamus seansus. Trumpųjų filmų programa „Dūzgiantis avilys“ bus pristatyta Kauno, Šiaulių, Radviliškio, Anykščių bei kitų miestų kultūros įstaigose. Kovo 23 d. prieš seansą Kauno menininkų namuose bus galimybė susipažinti su programos sudarytojais-senjorais, kurie pristatys programą ir jos filmus žiūrovams. Su visomis rodymo vietomis galima susipažinti čia, o seansų datos ir laikai bus nurodyti rodymo vietose.

Seansų iniciatorė – lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.